Trekantområdets Festuge
Presse Login Translate   Min festuge

Maleri: Poppos Jernbyrd

De sprudlende kunstnere fortolker myten om Poppo og Jernbyrd
INFO
-
Maleri: Poppos Jernbyrd

4/9/2022 kl. 11:30 til 13:00
Ved Gorms Torv (Runevej 6)
Gorms Torv, 7300 Jelling
WWW
Gratis
Tilbage
Andet Bevægelse Børn Dans Film Foredrag Historie Kunst Litteratur Mad Musik Natur Teater
Arrangementet er overstået
De sprudlende Aarhus kunstnere fortolker myten om Poppo, der bar glødende jern for at overbevise Harald Blåtand og danskerne om at "den hvide krist" var stærkere end alle de gamle guder tilsammen. Der vil være musik og taler ved ferniseringen.
I motivet vil indgå 3 personer: Dronning Thyra den "Kristne frue", Kongen Harald Blåtand og naturligvis munken Poppo, der bærer Jernbyrd i form af en gloende jern hanske. Dronning er ganske vist allerede død på dette tidspunkt; men nogen mener at hun aktivt har arbejdet or en kristning af Danerne!

Værket vil blive forberedt på Hans Krulls galeri i Lystrup og derefter blive fragtet til Jelling og opsat, så der kan laves fernisering, som led i Verdensarv i Øjenhøjde.

Det er tanken at maleriet indgår som en del af det kunstspor som Jelling Heritage / Verdensarv i Øjenhøjde arbejder på at skabe gennem Jelling fra p-pladsen mod vest og til stationen i sydøst.

Det er aftalt med sognepræst Kristian Bøcker at værket kan integreres i konfirmandundervisningen og forhåbentlig vil Kongernes Jelling også kunne bruge værket i sin formidling!

Enkelte kunstnere fra 1800-årene viser Thyra i rollen som kristent forbillede, blandt andre Julius Johan Exner (1825-1910) i et maleri fra 1849: Thyra Danebod forsøger at formilde Gorm den Gamles vrede mod nogle kristne fanger. År 936. Thyra er gengivet i lysende blå dragt med hvidt hovedlin, der minder om middelalderens gengivelser af Jomfru Maria. I maleriet af August Carl Vilhelm Thomsen, hvor Thyra fortæller kong Gorm om sønnen Knuds død, er hun klædt i en lignende dragt. Del af Trekantområdets Festuge. Støttet af Vejle Kommune, Jelling Sparekasse og Konsul Jorck og frues fond.
Facebook updates
Trekantomraadets Festuge
TAK for i år! Endnu en skøn festuge er slut. Mere end 400 kulturoplevelser på 10 dage 🤩 Tak til jer der var med - og tak til alle de dejlige aktører og frivillige, som skaber oplevelser til os alle.
Læs mere
Til top